top of page
buddhism-2214532_1280.jpg

Meditatie in beweging

Het beoefenen van taiji maakt het onderlichaam krachtiger, verbetert de lichaamshouding, maakt het lichaam flexibeler en heeft een positieve invloed op de geest. Vele mensen ervaren ook dat door het doen van taiji de kwaliteit van hun slaap en concentratie er sterk op vooruit gaan. 

Het Yin-Yang symbool illustreert mooi de energetische polariteit die continu verandert en in elkaar overgaat. In taiji worden deze principes toegepast. Het is een continue zoektocht naar samenwerking tussen lichaam, qi (energie) en bewustzijn.

 Zoals mijn meester Dr. Shen het zo mooi formuleerde: “Taiji is martial art, bodiliy art and healing art”.  

In de taiji-vorm wordt langzaam een  reeks bewegingen achter elkaar uitgevoerd. Er zijn verschillende tai chi of taiji stijlen. Elke stijl heeft zijn invloeden uit andere scholen en meesters en legt zijn eigen accenten. In sommige stijlen zie je een directe en duidelijke link met de gevechtskunsten, andere zijn meer gericht op ontspanning en/of gezondheid. 

Tijdens de lessen beoefenen we de Taiji-37 vorm. Deze bestaat, zoals de naam het zegt, uit slechts 37 houdingen. In vergelijking met andere vormen van bv 108 bewegingen dus relatief goed te onthouden. Het uiteindelijke doel bij de beoefening van Taiji 37 is de ontwikkeling van taijijin of taiji-krachten die onze gezondheid bevorderen. Dit wordt bewerkstelligd door de activering van de dantian, een gebied dat zich localiseert in de onderbuik. 

bottom of page