top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverPascale Nuyens

Verschil en gelijkenissen tussen Qigong en Tai Chi

Qigong bestaat al ongeveer 5.000 jaar. Het is een oude praktijk die uit de Chinese geneeskunde voortkomt.

Het woord “Qigong” bestaat uit “Qi” dat levenskracht betekent en “Gong” dat we vrij vertaald kunnen beschouwen als “werken”. Qigong is dan ook de ontwikkeling van vaardigheden om met deze levenskracht te werken.


Qigong kan onderverdeeld worden in drie verschillende stijlen.

De eerste stijl is medische Qigong. Hierbij wordt met Qi gewerkt voor het bevorderen van de gezondheid en de vitaliteit. Een tweede stijl is spirituele Qigong. Deze is veel meer gericht op verbinding maken met het kosmische, meditatie, de energie van het bewustzijn, de geest en de spirit. De derde stijl heeft zijn oorsprong in de gevechtskunsten. Tai chi valt in deze laatste categorie.


Zowel bij Tai Chi als Qigong wordt vanuit het centrum (het buikgebied, ook wel de dantian genoemd) bewogen. Ze bestaan beiden uit langzame, vloeiende bewegingen en zijn gericht op het ontwikkelen en cultiveren van energie voor gezondheid en vitaliteit en interne kracht. Beiden herstellen ze een diepe connectie met onze interne energie en zijn ze doeltreffend als stress management.


In Tai Chi heeft elke beweging een martiale achtergrond. De bewegingen vloeien in elkaar over. Bij Tai Chi leer je de “Vorm”, dit is een aaneenschakeling van de verschillende bewegingen. Tai Chi wordt beschouwd als een specifieke stijl van Qigong.


Welke zou je nu kiezen?

Qigong is eenvoudiger en meer toegankelijk. Je leert hoe de energie in beweging te brengen en je leert de principes en bewegen met ontspanning. Daarna kan je deze principes toepassen in de Tai Chi vorm.

In Qi Gong wordt de beweging op een vloeiende en ritmische manier herhaald. In de Tai Chi vorm heb je een aaneenschakeling van verschillende bewegingen. Tijdens de Tai Chi lessen wordt telkens een stapje verder gegaan met de vorm. Als je dus niet regelmatig naar de les kan komen, dan is Qigong misschien wel beter geschikt voor je. Het hangt ervan af waar je voorkeur ligt. Sommige mensen vinden de vorm heel leuk, anderen willen liever eenvoudige bewegingen.


Hopelijk ben je er iets wijzer uit. Hoe gaat de uitdrukking ook alweer? The proof of the pudding is in the tasting? Enkel door het te proberen ga je te weten komen welke je het leukste vindt.


Heb je goesting gekregen om mee te doen? Schrijf je dan tijdig in via onderstaande link.
77 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Welkom 2023

Comments


bottom of page